Bezoek aan het Brandweermuseum te Hellevoetsluis

Klik op een foto links om deze te vergroten; klik daarna op een volgende foto, of klik op een grote foto om alles weer te verkleinen
tip: als de kleine foto's verborgen raken onder de grote foto. maak dan het venster van je browser lager (of breder)
of klik hier om de pagina groter weer te geven

Op woensdag 25 juli kwamen we met z'n drieen om 13.00 uur bij de Dorpskerk aan, waar we om 13.15 uur met ongeveer 35 personen weer vertrokken naar het Brandweermuseum in Hellevoetsluis.
We werden in 2 groepen verdeeld en door vrijwilligers van het museum rondgeleid.
Het Brandweermuseum is in de twintiger jaren van de vorige eeuw ontstaan, door samenvoeging van de collecties van de brandweer Amsterdam en Utrecht en tevens vanuit Particuliere verzamelingen.
In 1962 is de Koninklijke Marine uit Hellevoetsluis vertrokken en heeft de Koninklijke Nederlandse Brandweer besloten om daar, in twee van de verlaten gebouwen, het Nationaal Brandweermuseum te vestigen.
De collectie van het museum is langzaam uitgebreid en uitgegroeid tot een unieke en wellicht de grootste van Europa.
Tot ongeveer 1600 werden de branden met emmers water geblust. Die emmers waren meestal van leer of zeildoek.
Jan van der Heyden, die van 1637 tot 1712 leefde, was de uitvinder van de slangenbrandspuit.
Hij heeft veel voor de ontwikkeling van de brandweer betekend en zijn borstbeeld staat dan ook in het museum. Tevens ligt er in de Leuvehaven in Rotterdam een blusboot met zijn naam, die ook het eigendom van het museum is.
Het is niet te beschrijven, wat er allemaal in het museum te zien is aan materialen en brandweerwagens van het begin tot heden.
Het is geweldig om te zien hoe de brandweer de brandbestrijdings-middelen ontwikkeld heeft en tot de huidige, zeer moderne brandweer van heden uitgegroeid is!
Na de rondleiding konden de deelnemers, op eigen gelegenheid, op een nabij gelegen terras nog genieten van een consumptie en tevens de boten bewonderen, die ter gelegenheid van de vestingsdagen, die het volgende weekend gehouden zouden worden, aan de kade lagen.
Ook was het een schitterend gezicht om een aantal zeilboten door de geopende brug te zien varen.
Wij willen de Gemeenschap van Kerken, die de Zomeractiviteiten organiseert en tevens bekostigt hartelijk hiervoor bedanken en tevens de personen, die hun tijd en inzet hiervoor geven. Wij hebben er van genoten! Bedankt!
Jaap en Annie Barendregt.foto's gemaakt door Hugo Verwoerd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright voor de hele site: internetwerkgroep Protestantse Gemeente Hoogvliet. Bij foto's staat -indien bekend- wie de maker of copyrighthouder is. Voor de inhoud van sites waarnaar verwezen wordt (door links of anderszins) kunnen wij uiteraard geen verantwoordelijkheid nemen. Mocht U op deze site materiaal aantreffen waarvan U het copyright heeft, wilt U zich dan in verbinding stellen met de webbeheerder