Van mij mogen ze allemaal opvliegen!!!!

Tsja, met zo'n kreet is dat niet zo'n goed begin van het nieuwe jaar.Ik zal het u uitleggen.

Hoewel ik me geen digibeet voel en ik best wel wat kneepjes van het digitale werk in de vingers heb, gaat het toch regelmatig niet zoals ik wil. Ergens, geloof ik, hebben apparaten een zekere aversie tegen mijn persoontje ontwikkeld en ben ik daar vanaf en toe het slachtoffer.

Sta ik in een parkeergarage, dan loop ik geheid de kans dat de betaalautomaat weigert mijn pasje te gebruiken, of nog erger hij slikt hem in en geeft hem niet terug. Of ik sta voor de slagboom en die vertikt het natuurlijk open te gaan als ik het kaartje er in stop. En vandaag had ik ruzie met Bol.com en de KPN. Ondanks mijn verwoede pogingen om online te betalen, kreeg ik het niet voor elkaar.

Tsja en wordt dit oude baasje een beetje driftig en vandaar dat de kreet 'van mij kunnen ze allemaal opvliegen' door het huis denderde. Gelukkig reageert mijn echtgenote daar allang niet meer op, net zoals op mijn eeuwige paniekzoektocht naar de autosleutels die toch ergens zouden moeten liggen... Gelukkig kom ik snel weer tot mezelf en warempel alles komt toch op de een of andere manier weer goed. Ik denk dat menigeen onder u zichzelf in deze situatie herkent.

Maar laat ik u op de eerste plaats een gelukkig en gezegend 2019 toewensen.
Ik trap natuurlijk een open deur in als ik zeg dat het vorige jaar is omgevlogen. Iedereen zal rond de jaarwisseling wel op dat afgelopen jaar hebben teruggekeken en heeft misschien de balans opgemaakt van alle fijne en minder prettige ervaringen. Misschien heeft u op de een of andere manier schade geleden, heeft u afscheid moeten nemen van iemand die u dierbaar was. Dan hoop ik dat er mensen waren die u hielpen of bijstonden.

Maar natuurlijk zijn er ook prettige dingen gebeurd. Misschien heeft u een financieel voordeeltje gehad, of is een van uw kinderen of familieleden in verwachting geraakt. Kijk, als je aan die dingen terugdenkt, is dat wellicht een steuntje in de rug om het komende jaar goed te beginnen. Het is beter vooruit te kijken dan alleen achterom te staren. Natuurlijk zijn er weer goede voornemens gemaakt, al weet iedereen dat het gros het niet haalt. Maar dat geeft niet, want het is een positieve gedachte om jezelf iets goeds voor te nemen. Het hoeven niet van die grote dingen te zijn.
Ga bijvoorbeeld wat vaker lopen in plaats van de auto te nemen. Probeer echt het huishoudelijke afval te scheiden, zodat het hergebruikt kan worden. Maak eens wat vaker een praatje met de buren, ook al is dat niet bij iedereen even makkelijk.
Die kleine dingen doen mensen toch nader tot elkaar komen. Alles wat klein begint kan uitgroeien tot is groters, iets mooiers. En dan maar hopen dat het in het groot ook lukt.

Ik hou mezelf dan altijd een Zuid-Afrikaans gezegde voor: 'alles sal reg kom'.
En dan schiet mij, als ik deze 'pagina drie' schrijf, een gebed uit Chili door het hoofd.
Ik zal het hier voor u noteren:

Ik geloof dat boven de mist de zon wacht.
Ik geloof dat het sterren regent voorbij de donkere nacht.
Ik geloof dat het opgegeven schip de haven bereikt.
Zij zullen mij niet de hoop ontnemen: hij blijft leven.
Mijn stem wil niets liever dan zingen, zingen.
Ik geloof in gezond verstand en niet in wapengekletter.
Ik geloof dat vrede zal worden gezaaid over de hele aarde.
Ik geloof in onze waardigheid:
wij zijn geschapen met een vrije wil die hemelhoog reikt.
Ze zullen mij niet de hoop ontnemen: hij blijft leven.
Hij blijft leven.

Léon Janssen