Gebedsweek voor de eenheid
(voorbereiding)

"Ik, een talent? Iets wat ik goed kan? Nee hoor, ik ben niets bijzonders."

Komt u deze opmerking bekend voor? Ik hoor hem regelmatig klinken, als ik met mensen praat over 'dingen goed kunnen'. Over 'gaven' en 'talenten'. Als ik iedereen moet geloven, dan zijn velen van u volledig talentloos geboren en grootgebracht.

Dat is dus niet waar. Iedereen heeft meerdere dingen waarin hij of zij goed is. Maar de meeste mensen zijn daarnaast ook behept met een grote angst om als opschepper of uitslover te boek te staan. Bescheidenheid en nederigheid zijn ons met de paplepel ingegoten. En de balans vinden tussen diezelfde bescheidenheid en zeggen dat je ergens goed in bent, dat hebben we nooit geleerd.
Het is hoog tijd eens met elkaar op zoek te gaan naar die balans. Dus gaan we met elkaar, als gezamenlijke kerken, in de Gebedsweek voor de eenheid een proeverij houden. Een talentenproeverij.

Het thema van de Gebedsweek (19-26 januari) komt uit het boek Handelingen. In de hoofdstukken 27 en 28 wordt een uitgebreide beschrijving gegeven over een stukje zeereis van Paulus. Hij lijdt schipbreuk voor de kust van het eiland Malta en wordt door de bewoners van het eiland 'buitengewoon vriendelijk' ontvangen. En die 'buitengewone vriendelijkheid' is dus het thema van de Gebedsweek in 2020 en is dit jaar bedacht door de inwoners van Malta.
De IAC (Interkerkelijke Activiteiten Commissie) heeft het plan opgevat de buitengewone vriendelijkheid handen en voeten te geven door met elkaar, interkerkelijk dus, bovengenoemde talentenproeverij te organiseren. Ervan uitgaande dat iedereen wel ergens goed in is en dat een ieder datgene waar hij of zij goed in is, ten dienste kan stellen van anderen. Zodat anderen ervan kunnen 'proeven'. En zodat 'buitengewone vriendelijkheid' gestalte krijgt.

Dus: waar bent u goed in? Kunt u goed soep koken? Dan maakt u een lekker soepje, waarvan u op zondagmorgen 26 januari iedereen na de dienst een klein glaasje aanbiedt. En ook bij bakken, of het klaarmaken van andere heerlijkheden, het gaat om kleine stukjes of kopjes. Om te 'proeven'.
Kunt u goed breien of haken of op een andere manier handwerken? Dan neemt u wat dingen mee die u gemaakt hebt en u laat belangstellenden zien hoe u dat hebt gedaan. Of u vindt gelijkgestemden en u spreekt af om samen koffie te gaan drinken en onderwijl haakt of breit u gezellig met elkaar. Kunt u goed behangen? Dan neemt u een bord mee met de tekst: Ik kan mooi behangen, en een lijst waarop mensen zich willen aanmelden die graag een nieuw behangetje willen en dat zelf niet kunnen. En zo zijn er talloze dingen te noemen: tuinieren, bakken, koken, ramen zemen, bloemstukjes maken, verven, en ga zo maar door.

Voor sommige talenten is wat fantasie nodig voor de manier waarop u anderen kunt laten kennismaken met wat u kunt. Als u er niet uitkomt, neem gerust contact op met ondergetekende. En u begrijpt vast wel waarom we als IAC nu al schrijven over de talentenproeverij: u hebt nog even tijd om erover na te denken en te oefenen. En om u over uw schroom heen te zetten natuurlijk.

We zien uit naar een gezellige samenkomst, die overigens samenvalt met de viering van het 30-jarig jubileum van 'Rejoice'. Hun talent is onomstreden, en dat van organist Vincent van Dam en dirigente Ingrid Luijten-Poort ook. Er komt een trompettist om hun en ons gezang nog te versterken, nóg meer talent.

U mag uw talent inzetten om anderen erin te laten delen. En natuurlijk, in de eerste plaats, om God te eren met wat u kunt. God eren met ramen zemen? Of met soep koken? Jazeker, zo 'werkt' dat.
U komt toch ook? U bent van harte welkom.

Ds. V.E. Huls