Maskermode

Een zwager van me heeft niet zoveel met de kerk, maar weet er ondertussen behoorlijk wat van af. Zo vertelde hij eens verbaasd te zijn over de manier waarop dominees in hun stukjes een verband leggen tussen alledaagse gebeurtenissen en bijbelse of kerkelijk ideeën. “Het slaat vaak nergens op”. Het valt ook niet altijd mee. Zo had ik het volgende bedacht:

Mijn neus valt tegen. Nu heb ik het niet over haar omvang of schoonheid. Ik bedoel dat mijn neus niet zo goed werkt. Als het op ruiken aankomt, op vakantie eind jaren tachtig was ik dat tijdens een verkoudheid ineens kwijt en dat is maar heel langzaam en niet volledig teruggekomen. Parfum ruikt voor mij meestal “zepig”. Betalen ze daar nou kapitalen voor? Voor mij een raadsel, al weet ik van vroeger natuurlijk wel dat er verschillen bestaan. Denk nu niet dat je in de omgang met mij het niet zo nauw hoeft te nemen. De minder gewenste luchten kwamen het eerste terug en worden het beste waargenomen. Pech voor mij, nietwaar?

Ook als het gaat om de ventilerende functie van mijn neus doet ze niet zo mee. Ooit had de KNO-arts mijn neus voor onderzoek wat ruimer gemaakt met één of ander medicijn en toen merkte ik voor het eerst hoe open een neus ook kan zijn. Heerlijk! Maar doorgaans is mijn neus grotendeels geblokkeerd doordat van binnen alles opzet. Geen behandeling heeft ooit geholpen. Ik kreeg dat medicijn niet mee, langdurig gebruik zou niet zo goed zijn. Nou ja. Soms denkt men dat ik in de lach schiet maar dat is dan niet zo, ik zit altijd maar wat te snuiven. Het schijnt mijn levensverwachting niet te beïnvloeden, ik doe het er maar mee.
Als ik stilzit kan ik er genoeg lucht door krijgen. Bij inspanning, en dan al vrij snel, moet mijn mond meedoen. En dan wordt fietsen dodelijk. Niet voor mij, maar voor de vele insecten die als door een straalmotor worden meegezogen in de richting van mijn mond. Neusgaten kunnen ze vaak nog wel ontwijken omdat die bij de voorovergebogen houding van de hardfietser juist een beetje uit de wind zijn, maar zo’n open mond is onontkoombaar. Ik weet wel wat ik daaraan zou willen doen, maar ik begin er niet aan. Ik zou kunnen kiezen voor een nylonkous over mijn gezicht - zowel de ogen als de mond blijven dan gevrijwaard van insecten. Maar ik vrees dat ik daar iets teveel belangstelling van de Hermandad mee opwek. Mooier zou het zijn om een fijnmazig gazen masker te gebruiken, dat aansluit aan een bril en zich door stijfheid goed rond het gezicht laat plooien. Iets dat lijkt op het masker bij de schermsport, maar dan lichter en alleen voor de onderste helft van je gezicht.

Ja. Nu ben ik niet zo heel erg gevoelig voor de invloed van mode, maar dit gaat me te ver. Sandalen en een korte broek, ook als men daar de wenkbrauwen bij optrekt - het zal mij worst wezen, ik vind het nu eenmaal prettig om die te dragen. Maar om nou als enige met een idioot masker voor te gaan fietsen?

Daarom is een verzuchting op zijn plaats. Waarom is dit nou nog niet in de mode gekomen? Het had gemakkelijk gekund. Ooit zijn mensen ook begonnen met nordic walking, al staat dat nog zo mal. En moet je sommige mode-uitingen toch eens zien, te gek voor woorden. Waarom dan niet zo’n masker? Ik ben toch niet de enige die ogen, neus en mond wil beschermen? Maar om nu als eerste ergens mee voor gek te rijden - sinds ik weer meetel door echte fietskleding te dragen raak ik die status niet graag kwijt. Wie begint er mee? Dan hoop ik je snel te kunnen navolgen!

Maar hoe wordt dit nu een verhaal voor het kerkblad? Ik zou kritiek kunnen hebben op deze dominee die geen voorganger wil zijn maar een navolger. Zou kunnen maar dat idee maakt me niet zo vrolijk - al was het alleen hierom: navolging heeft toch haar eigen waarde? Wacht, ik zie een variant daarop: zo zie je maar, dominee zijn doe je niet alleen. Je kunt pas iets als de gemeente meedoet, anders loop je te ver voor de troepen uit. Kijk, dat trekt al meer. En dan zo: ieder zijn vak. Als het gaat om de uitleg van de bijbel en de keuzen voor ons beleid loopt dominee voorop; als we nadenken over het boekhoudsysteem of het onderhoud van de kerkklokken dan zijn er wel andere zaken voor de dominee. Samen gemeente zijn, anders lukt het niet. Ja, dat is een prima gedachte. De vraag is natuurlijk of die nou echt te maken heeft met een neus die het niet zo goed doet, of met een artikel dat al dan niet in de mode is. Slaat dit allemaal wel ergens op?

Inmiddels heb ik wel mijn ei gelegd. Om toch even over na te denken?

 

ds Robert Wilschut

 

 

Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright voor de hele site: internetwerkgroep Protestantse Gemeente Hoogvliet. Bij foto's staat -indien bekend- wie de maker of copyrighthouder is. Voor de inhoud van sites waarnaar verwezen wordt (door links of anderszins) kunnen wij uiteraard geen verantwoordelijkheid nemen. Mocht U op deze site materiaal aantreffen waarvan U het copyright heeft, wilt U zich dan in verbinding stellen met de webbeheerder